Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Ünneplő Közösség!

 

Az 1956-os forradalom történelmünk ama nagyszerű eseményei közé tartozik, amikor az ország szinte egységesen mozdult meg a sztálini típusú diktatúra elsöpréséért, a megszálló csapatok kivonásáért.

1956 októberének utolsó napjaiban e két célért folyt a küzdelem. Volt, aki fegyverrel, és volt aki szóval vagy tollal harcolt. Pedig a jövőről akkor is sokféle elképzelés élt az emberekben. Nagy Imre, a később kivégzett miniszterelnök és társai a szocializmus megújítását vizionálták, míg mások polgári demokráciát akartak. De mindenki változást, egy élhetőbb országot kívánt. Olyan országot, amely soha nem adja fel múltját, szabadságát, önrendelkezését és kultúráját. 56’ októberében a magyar nemzet bizonyította, mint oly sokszor történelme folyamán, a szabadságról és a hazáról nem elég beszélni. Tenni kell érte minden nap, ha pedig elérkezik az idő, meg kell harcolni érte!

A hősies küzdelmek nyomán néhány napig úgy tűnt, hogy a szovjet csapatok elhagyják az országot. Nagy Imre bejelentette, hogy Magyarország kilép a Varsói Szerződésből, és deklarálta az ország semlegességét.

A szovjet csapatkivonás azonban csak taktikai lépés volt. November 4-én offenzíva indult meg a nemzeti ellenállás eltiprására.

Hazánk egyedül maradt az egyenlőtlen küzdelemben, és az adott külpolitikai helyzetben nem is számíthatott segítségre. A hidegháború törékeny egyensúlyát sem az Amerikai Egyesült Államok, sem egyetlen nyugati hatalom sem merte kockáztatni. S bár nemzeti szabadságküzdelmeink ez újabb nagy lobbanása kivívta a világ rokonszenvét, és a kíméletlen diktatúrát a megtorlás után egy „szelídebb” változat követte, a polgári átalakulásra csak egy emberöltővel később kerülhetett sor. Az l956-os forradalomra - csakúgy, mint 1848-ra - ma mégis úgy tekinthetünk, mint amely népmozgalom jelenünk szabad, független és polgári Magyarországának eljövetelét készítette elő.

 

Tisztelt Emlékezők!

 

Örökérvényű üzenete van tehát 1956-nak. Arra nyújtott példát, hogy a progressziónak minden történelmi helyzetben rendeltetése van, és annak megfelelnie kötelesség. Rendeltetése van napjainkban is.

Mai feladataink egyrészt kegyeletiek, az emlékezethez, a tudathoz kapcsolódnak. Újra meg újra arra köteleznek, hogy ne feledjük a dicső napok eszméit, céljait és hőseit.

Arra köteleznek, hogy megbecsülésünk, gondoskodásunk ne csak az ünnepek alkalmával találjon rá azokra, akik még közöttünk vannak a példaadók közül. És arra, hogy az újabb nemzedékek ismeretében ne hagyjuk elhalványulni annak emlékét, amire - történelmi közelmúltunkból - méltán lehetünk büszkék.

Másrészt tudnunk kell, hogy változó világunkban nincsenek örök megoldások, és minden időben adódnak feladatok, amelyek elvégzése a nemzet egységét kívánja meg. Napjaink nagy kihívása Magyarország, de egész Európa számára a migránsválság. Felelős kormányzatunkat sokan bélyegzik kirekesztőnek, nacionalistának, embertelennek az önvédelem lépéseiért, az önvédelemért, amely a felvilágosodás és a keresztény értékek európai civilizációját óvja azokkal szemben, akik a valódi üldözöttek és a menedéket kérők számát sokszorosára duzzasztva, szervezetten árasztják el földrészünket. Paradox módon számon kérik  azt is kormányunkon, hogy miért követi hűen az Európai Unió vonatkozó jogszabályait.

Szomorúan lássuk be, Európa vezetői elaludtak. Amikor szervezett népvándorlás zajlik földrészünkön, amikor senki nem képes megmondani, a valódi menekültekkel együtt mennyi megélhetési bevándorló, terrorista érkezik határainkra, amikor csak sejteni engedik, hogy komoly hálózatok mozgatják a folyamatokat, nos, ekkor tehetetlen, gyenge és hazug európai politikusokat látunk a híradásokban. Olyanokat, akikre félve bízhatjuk függetlenségünket, kultúránkat, gyermekeink jövőjét!

És ez újra csak súlyos kérdéseket vet fel nekünk, magyaroknak és európai polgároknak egyaránt. Vajon tudunk-e még a kritikus helyzetekben a közös érdekek mentén politizálni? Létezik-e még az az egyfelé tartó, élő és teremtő közösség, amely együtt keres megoldást a legégetőbb gondokra, vagy már csak lakosságunk van, amelyet ezernyi irányultság szakít egymással türelmetlen, vagy éppen ellenséges csoportokra?

 

Hölgyeim és uraim!

 

Ma, október 23-án Önökkel együtt hinni akarom, hogy van olyan nemzeti minimum, amely a magyarság döntő többségét összeköti, és az ünnepnek is közösségi jelleget ad. Hisz’ 1956 legfőbb élményére a kortársak úgy emlékeznek vissza, mint az önmagára eszmélt közösség nagy összefogására. „Aki magyar, velünk tart!”  Ez volt a hívó szó október 23-án.

A szocializmus évtizedei tanúsították, hogy a gondolkodást, az eszmei elkötelezettséget nem lehet, és a demokratikus érában nem is szabad uniformizálni. Tudjuk, a Himnusz és a Szózat hangjaira a politikai ellenfeleknek is megdobban a szívük, mert magyarságtudatunk nem lehet tárgya a versengésnek.

De igenis lehet vitánk azokkal, akik a nemzeti érzésre nem élő, társadalomformáló és megtartó erőként tekintenek, akik mindenben a rosszat keresik. Akik „kritikáját” nem a jobbító szándék, hanem az öncélú ellentmondás, a megalapozatlan vádaskodás vezeti. Nemzeti ünnepünkön azt az erőforrást kell felidéznünk, amelyből 1956 is táplálkozott, mert nehéz úgy ünnepelni, hogy politikai szekértáborok feszülnek egymásnak. Legyen mindazok ünnepe ez a nap, akik meg akarják óvni legnagyobb vívmányunkat, a nemzeti szuverenitást, a polgári berendezkedést, és akik a viták hevében is büszkén élik meg magyarságukat.

 

Kedves Ünneplők!

 

Megváltozott a világ körülöttünk, és megváltoztunk mi is. Ellentétek szabdalják szét hétköznapjainkat, sok az álságosság és az önös érdek. Ezért is van tétje nemzeti ünnepeinknek, annak, hogy mit gondolunk, mondunk és cselekszünk október 23-án vagy március 15-én. Ma az a tét, hogy ha ezernyi hangon szólalunk is meg, hűek maradjunk történelmünkhöz, országépítő céljainkhoz, és a közrendhez, amely demokratikus úton született meg.  És úgy éljünk szűkebb környezetünkben, hogy az a nagy egésznek is mintája lehessen.

Büszke vagyok rá, hogy kerületünk lakói az elmúlt években számos bizonyságát adták a társadalmi szolidaritásnak, hogy kreativitásukkal elősegítették gyarapodásunkat, és a közügyek demokratikus, ellenőrzött gyakorlását. Mi így kívánunk – a hétköznapokban is – a nemzeti eszmények örökösei lenni.  Ezért is köszönöm mindazoknak, akik eljöttek megemlékezésünkre, hogy jelenlétükkel is megerősítik összetartozásunk érzését. Külön is nagy tisztelettel köszöntöm a forradalmi napok részeseit, akik megtisztelték ünnepségünket. Ők személyükben is figyelmeztetnek valamennyiünket hazafias kötelezettségeinkre.

 

Tisztelt megjelentek!

 

Szűkebb pátriánkban az 1956-os forradalom és szabadságharc számos kultikus helye található. Ilyen a Széna téri harcok színhelye, ahol állunk, a Mansfeld Péter szülőháza előtti –azóta róla elnevezett- park vagy Nagy Imre emlékháza. De ihlető forrása volt ez a szép budai tájék a kulturális élet sok nagyságának is. Hadd idézzek most befejezésül – főhajtással az 56-osok emléke előtt – a költő Dutka Ákostól, aki élete utolsó, csendes éveit Máriaremetén töltötte: 

 

 

 

Ady kérdezte sorsa éjjelén: 

Lehet-e az ember, ember és magyar? 

Feleltek ti bátor, szent fiúk 

Lássuk: a világ most vélünk mit akar? 

Vagyunk egy szálig elszánt emberek, 

Kiket tiporni tovább nem lehet. 

Ha kell még én is Veletek halok 
Ha engedtek, Ti szent fiatalok.
A csillagokba írta szentelt nevetek. 
Köszönöm néktek, drága szent fiúk, 
Hogy visszaadtátok a csüggedő hitet, 
S a barrikádok hunyó szent sugaránál 
Adynak kiáltsuk szabadon ma már, 
Mit az Ég falára vérrel írtatok: 
Emberek vagyunk, újra magyarok!

 

Köszönöm a figyelmüket.

 

(Dr. Láng Zsolt polgármester)